Vlaková zastávka Vlásenice

Vlásenice (německy Wlasenitz) je vesnice, část okresního města Pelhřimov. Nachází se asi 4 km na západ od Pelhřimova. V roce 2009 zde bylo evidováno 70 adres. V roce 2001 zde trvale žilo 97 obyvatel. Osadou protéká říčka Hejlovka, do které se severně od vsi vlévá Cerekvický potok. Vlásenice leží v katastrálním území Vlásenice u Pelhřimova o rozloze 4,16 km².

Vlaková zastávka Vlásenice. Bývalá budova a nová zastávka modrá plechová (zcela vpravo)

Bývalé nákladiště Vlásenice. Do roku 1956 byla trať zhruba o 70 metrů více vlevo od současné zastávky, ale bylo nutné narovnat ostrý oblouk před stoupáním. V místě bývalé tratě zůstal strážní domek.

Železniční strážní domek Vlásenice

Zastávka Vlásenice (24,962 km) na trati číslo 224 Tábor - Horní Cerekev. Trať byla otevřena v roce 1888.

Zajímavosti:

12. prosinec 1944 mezi Novou Cerekví a zastávkou Vlásenice na 27 km tratě došlo k výbuchu nálože na trati, vykolejena lokomotiva a šest vozů, trať poškozena v délce 250 m.

Fotogalerie:

Vlakovou zastávku jsem "objevil" 23. března 2015 při cestě do Nové Cerekve. Překvapil mě stav ve kterém se nacházela. Skoro jako místo kde proběhla válka :-) Jsou to první dvě fotografie.

Po roce a půl jsem se vrátil, 7. září 2016, abych se podíval co se za tu dobu změnilo. Okna i dveře byla zabedněná. A vše příšerně zarostlé, hotová džungle. Taky jsem věnoval větší pozornost strážnímu domku. Napadlo mě, proč je tak daleko od kolejí, dozvěděl jsem se to až doma z internetu. Jak už jste si přečetli výše, tak koleje dřív opravdu vedly kolem něj a až později byla trať upravena.

Domek vypadá v celkem dobrém stavu až na boční pravou část zezadu kde jsou vymlacená okna, ale ani mě nenapadlo vlézt dovnitř a šmejdit tam. Nebudu pak někomu vysvětlovat co tam dělám a ani se prát s nějakým zatoulaným bezdomovcem, který se tam mohl usídlit :-)

Když jsem se prodíral kolem domku napadlo mě, že "evakuace" musela proběhnout dost rychle. V oknech zůstaly květiny a kaktusy, které už jsou pěkně suché.

Pokochejte se fotografiemi z místa, které má své kouzlo, například pro natáčení hororového filmu :-) Míra


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se