Vytažení hausbótů na břeh

10. prosince 2017 - Miroslav Galko

Po dvou letech (předchozí článek z roku 2015) mi byla opět nabídnuta možnost zúčastnit se na Radavě, na Orlické přehradě, vytažení hausbótů na břeh.

Velmi rád jsem toho využil. Letos se akce konala v sobotu 9. prosince. Cesta dlouhá skoro 90 kilometrů což je asi hodina a půl autem. Odjezd naplánován na 5:30, aby se stihl začátek v 7:00.

A jak to vše probíhá? Připraví se náprava, která přijde pod hausbót a přiváže se k němu. Zní to jednoduše, ale upozorňuji, že loď je na vodě. Náprava musí přijít na přesné místo kde jsou oka na provaz a tak se celou dobu mácháte v ledové vodě. Zahřeje vás manipulace s lodí a nápravou, aby vše sedělo správně :-)

Když máte vše připraveno a hausbót na správném místě potřebujete už jen počkat na traktor. Letos se vytahovalo na sucho dost brzy, ale ze čtyř hausbótů byl ten "náš" poslední tak se vše stíhalo dobře. Traktor přijel v osm, na nás přišla řada v půl desáté a za 15 minut jsme byli na suchu :-)

Pak zbývá hausbót zajistit, pokud možno očistit (porovnejte fotky v galerii) a letos je hotovo. Samozřejmě na suchu proběhne další práce, údržba, opravy a mnoho dalšího, ale na to je čas celou zimu.

Na videu se sami můžete podívat jak vše probíhá. A pokud jako já nemáte holínky a spíše událost zaznamenáváte doporučuji nepodcenit zimu :-) Dvoje ponožky, svetry, čepice, rukavice a další. Ale i když to nevypadá i já jsem se zahřál prací. A tak děkuji za pozvání a zase třeba za rok ;-) Míra.

Vytažení hausboatů na břeh

Vytažení hausboatů na břeh.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se